-
Home
›
-
Nieuws
›
- Hoe maak jij écht het verschil in het onderwijs?
Wat kun je in het onderwijs doen of laten om het verschil te maken? Die vraag stond centraal tijdens het Event Kansen! op donderdag 15 mei. Meer dan 60 collega’s, leerlingen en experts van binnen en buiten Quadraam kwamen samen om kennis, ervaringen en inspiratie te delen.
Na een korte opening door dagvoorzitter Jan-Maarten de Wit (rector Lyceum Elst), trapte keynote-spreker Redwane Bouttaouane (onderwijsdeskundige en programmaleider bij Stichting Het Leerinstituut) af met een krachtig verhaal over het belang van hoge en positieve verwachtingen. Hij liet zien hoe we meer uit leerlingen halen als we kijken naar en geloven in hun leerpotentieel, en niet alleen focussen op hun gedrag, taalgebruik of cijfers.
Redwane: "De overtuiging die jij als docent hebt over een leerling, bepaalt mede hun prestaties. Dagelijks zenden we signalen uit. Leerlingen pikken feilloos op of je in hen gelooft."
Diepgaande tafelgesprekken
Na de keynote gingen de deelnemers in tafelgesprekken verder met 10 scherp geformuleerde stellingen. Daarin kwamen veel inzichten, emoties en persoonlijke ervaringen naar voren. Een stelling waar iedereen het over eens was: leerlingen komen pas écht tot leren als ze zich gezien voelen. Uiteindelijk was de conclusie hierbij: zorgen dat leerlingen ‘erbij horen’ is een collectieve verantwoordelijkheid: “Iedereen draagt bij, van conciërge tot rector.”
Ouders kwamen ook ter sprake tijdens de gesprekstafel onder leiding van Marinka Mulder en Anky van Alst van Stichting Pas. Ja, hun betrokkenheid helpt, maar alleen als het vanuit vertrouwen en samenwerking gebeurt. Verschillende collega’s deelden praktijkvoorbeelden van succesvol contact met ouders: driehoekgesprekken, bellen naar huis, nieuwsbrieven en laagdrempelige inloopmomenten.
Sociale media vormden een boeiend discussiepunt. De beeldcultuur op platforms maakt rolmodellen soms oppervlakkig. Maar dat betekent niet dat jongeren geen goede voorbeeldfiguren meer hebben. “Ze kijken juist naar mensen dichtbij, die écht zijn,” aldus Vasilis Zachos en Merveille Katendi, jongerenwerkers bij Presikhaaf University.
Panelgesprek: kansengelijkheid in de praktijk
Het panelgesprek onder leiding van Niek Bootsma, voorzitter College van Bestuur van Quadraam, vormde een mooie afsluiter van de middag. Hoe kun je het verschil maken? Door bijvoorbeeld De Rijke schooldag, brede brugklassen en buddyprojecten. En vooral: de leerling écht zien.
Leerlingen Saffae Douiri (vwo 3) en Cliffon Paulus (havo 4) van het Olympus College sloten af met een prachtige boodschap over verbinding: “We leven vaak in bubbels, maar we zijn allemaal jongeren. Door samen te sporten, koken of projecten te doen, leren we elkaar echt kennen.”
« Terug naar overzicht